土木-专业核心-防灾工程学

通讯员: tmxyuser4 初审: 复审: 时间: 2016-03-12

一、课程基本信息

开课单位

土木工程学院

课程代码

CE05070

防灾工程学

英文名称

课程性质

专业核心

学 分

总 学 时

先修课程

理论力学,材料力学,结构力学,混凝土结构设计原理,基础工程

开课学期

第六学期

适应专业

土木工程

二、课程描述

中文:

防灾工程学是土木工程专业的专业核心课程,以理论力学、材料力学、结构力学、土力学、混凝土结构设计原理等为前导课程,为工程结构设计、建筑结构抗震设计等方面课程学习提供知识基础。本课程主要包括防灾工程学的发展概况、土木工程各种相关灾害(包括地震灾害、风灾、火灾、爆炸灾害、洪水、地质灾害)的特点及对工程结构造成的破坏、各种灾害的防灾减灾对策、灾害应急管理与应急救援等内容。学生需要了解各种灾害发生的原因,理解各种灾害的主要特征和对工程结构造成的破坏,掌握工程结构防灾设计的基本概念、设计原理。通过学习本课程,学生学会工程结构防灾设计原理和初步方法,锻炼和提升运用防灾减灾设计原则和设计方法对工程结构进行防灾减灾初步设计的能力。

英文:

Disaster Prevention Engineering is a professional core course of the subject of Civil Engineering. Taking theoretical mechanics, mechanics of materials, structural mechanics, soil mechanics, and principles of design of concrete structures as pre-required courses, this course provides theoretical basis for forthcoming design of engineering structure and seismic resistance design of building structure. In this course, the history and development of disaster prevention engineering, the features of civil engineering related disasters (including earthquake, windstorm, fire, blast, flood, geologic hazards) and their impact on engineering structures, disaster prevention and mitigation measures, disaster emergency management and emergency rescue are introduced. Students need to know the causes of disasters, understandthe features of disasters and their impact on engineering structures,and grasp basic concept and principles of disaster prevention design. Through this course, students should understand the theory and method of disaster prevention design. Their capabilities of disaster prevention design of engineering structures using the theory and method learned in this course will be trained and improved.

三、课程内容

(一) 课程教学目标

通过《防灾工程学》课程的学习,让学生了解地震、风灾、火灾、爆炸、洪水、地质灾害的基本特征及其对土木工程结构造成的破坏,相关的防灾减灾基本思想和防治措施。学生能够运用防灾减灾设计原则和方法对土木工程结构进行抗震概念设计和抗震设计计算。

(二) 基本教学内容

第一章、防灾工程学绪论

教学目的与要求:了解各种灾害类型、防灾工程学的发展和研究领域

教学重点:灾害类型